Van pomphuis naar waterkrachtcentrale

Het pomphuis werd gebruikt om water van het lage deel omhoog te pompen naar het hoge deel. Hiervoor werden twee pompen gebruikt. De aanvoer van water gebeurt nu op een andere manier, zodat de pompfunctie niet meer nodig is.
De pompen kunnen nog wel gebruikt worden. Door de schoepen aan te passen, zijn de pompen te gebruiken als stroomgenerator. Eigenlijk een hele grote fietsdynamo.

Onderstaand schema maakt het duidelijk.

pomphuis-naar-waterkrachtcentrale-1

Bij G komt het water binnen. Via de buis en klep D komt het water bij de schoepen (C) die de generator (B) aandrijven. Als de generator voldoende toeren maakt, wordt er elektriciteit opgewekt. Deze wordt meteen geleverd bij de klanten van Hilverstroom.

Nieuwe schoepen

Het ombouwen van een pomp naar een generator gaat niet zomaar. Het moeilijkste is het aanpassen van de schoepen. De oude schoepen werden gebruikt om water omhoog te voeren; de nieuwe schoepen dienen om de generator aan te drijven. We hebben Bas Verhagen ingeschakeld om ons hierbij te helpen. Met slim rekenwerk en veel proberen is dat gelukt. Bas heeft met een 3D-printer nieuwe schoepen gemaakt, om te testen of daarmee de juiste aandrijfsnelheid wordt behaald, waardoor er voldoende stroom opgewekt kan worden.

Van oude schoepen (links), via kunststof schoepen naar schoepen van aluminium-brons. Deze schoepen zitten in het grijze apparaat op foto C.

De eerste schoepen, die van kunststof waren gemaakt, leken goed te werken, maar konden de kracht van het water niet aan. Ze braken af voordat we de snelheid goed konden meten. De schoepen van aluminium-brons, die we daarna hebben geprobeerd, werkten een stuk beter. De snelheden bleef echter nog te laag. De laatste versie nieuwe 3D schoepen behaalden wel de juiste snelheid

24-3_schoepen

Kleppen

Een tweede aanpassing die gedaan moest worden, was het verwijderen van kleppen. Vroeger was het juist nodig dat het water niet van G naar A stroomde; nu moet dat wel gebeuren. Daarom hebben we hier en daar kleppen verwijderd. Deze gietijzeren kleppen zijn voor onze vele vrijwilligers echt te zwaar. Geert-Jan de Kok uit Esbeek heeft ons daarom gratis zijn prachtige machines ter beschikking gesteld!

34-3kleppen

Laatste loodjes

Het ombouwen van een pomp naar een generator lijkt ons te gaan lukken. We zijn er daarmee nog niet helemaal. We moeten nog afrondende afspraken maken met Rijkswaterstaat over het gebruik van het pomphuis. De verwachting is dat het pomphuis in de nazomer van 2015 operationeel is.
Juridische noten zijn mogelijk nog moeilijker te kraken dan de technische geheimen van het water binnen zo’n pomphuis. Het waren niet alleen de schoepen maar ook de watergeleiding om het water in een juiste hoek op schoepen te kunnen krijgen of balken passend te krijgen voor de waterafsluiting.

En als ook de firma Reijrink in zijn MVO-rol komt, dan kunnen we samen erg veel!

44-3_reijrinks

Tot slot

Het geeft veel voldoening om dit project voor elkaar te krijgen. We staan er versteld van hoeveel kennis en ervaring de vele betrokken vrijwilligers daarbij inbrengen. Hartelijk dank daarvoor!!

Toekomst

Het pomphuis is een historisch gebouw. Als het werkt als waterkrachtcentrale, willen we het openstellen voor publiek.

We houden u daar zeker van op de hoogte!