Brabants Dagblad: ‘Sluis Haghorst is voorbeeldproject Hilverstroom’

Onderstaande bericht verscheen vandaag in het Brabants Dagblad:

Energiecoöperatie Hilverstroom beschikt tegenwoordig over een heuse waterkrachtcentrale. Het buiten dienst geraakte pompgebouw bij de sluis in Haghorst werd gehuurd van Rijkswaterstaat en een aantal gedreven vrijwilligers wist de pomp om te bouwen tot turbine. ,,Dit is echt een voorbeeldproject voor ons”, zegt Hilverstroom-bestuurslid Piet Verhoeven.

Hilverstroom werkt nauw samen met de gemeente Hilvarenbeek om de onlangs door de gemeenteraad vastgestelde doelen op het gebied van duurzame energie te bewerkstelligen. Verhoeven: ,,Zo’n sluis kan niet meer dan 50 huishoudens van stroom voorzien, maar het volume is in dit geval niet zo belangrijk. Het gaat erom dat we laten zien: kijk, wij maken onze eigen stroom, en er zijn nog veel meer manieren om dat te doen.”

Op grotere schaal zet Hilverstroom de komende jaren ook in op zon- en windenergie. De coöperatie is mede-initiatiefnemer van het windmolenpark op de Spinder in Tilburg en ook binnen de grenzen van Hilvarenbeek wordt naar een geschikte locatie voor windmolens gezocht. Hilvarenbeek wil dat in 2020 van de totale hoeveelheid energie 14 procent duurzaam wordt opgewekt.

Bron: Brabants Dagblad Sluis Haghorst is voorbeeldproject Hilverstroom, foto: Beeld Werkt