Energie ook belangrijk thema voor Beekse evenementen

Festival Elastiek, Best Kept Secret, de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge, Het Spektakel in Haghorst, de Kermis in Diessen. Zomaar een greep uit de vele evenementen die jaarlijks in onze gemeente plaatsvinden. Voor hen was er op donderdag 19 september in ’t Schop in Hilvarenbeek een informatieavond georganiseerd door Zomergeblaos en Fier. De twee festivals die eerder dit jaar een mooi geldbedrag wonnen in de Klimaatmakers wedstrijd van gemeente Hilvarenbeek. Bedoeld om inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties te stimuleren de handen uit de mouwen te laten steken voor het leefklimaat in hun directe omgeving. De beste ideeën werden verzilverd met een prijs. Samen met 10 initiatieven, van klein tot groot wordt een prijzenpot van 50.000 euro verdeeld. Beschikbaar gesteld door het Waterschap, Provincie en gemeente. Een deel van het stimuleringsgeld is afkomstig van het bedrag dat wordt ingezet om de energietransitie in onze gemeente te versnellen. Vandaar ook de interesse vanuit Hilverstroom. De festivals Fier en Zomergeblaos brachten het idee in om festivalorganisatoren bij elkaar te brengen rondom het thema duurzaamheid. En dat lukte. Met meer dan 30 deelnemers is de avond een succes te noemen. Veel ideeën kwamen voorbij.

Waarvan een hardcup bekersysteem (in plaats van wegwerpbekers) en een duurzame energievoorziening (in plaats van diesel aggregaten) de meest genoemde punten waren. Maar ook oplossingen voor minder zwerfafval (flyeren via een app), minder autoverkeer (of elektrische auto’s voorrang geven), duurzaam toiletgebruik werden gedeeld. Als deskundige is Frans Verouden van Green Stages in de arm genomen. “Als we niets doen liggen er na elk festival duizenden plastic bekers op de grond, liggen er telkens meer sigarettenpeuken tussen het gras en wordt er steeds meer diesel verstookt om de energie op te wekken,” zegt Verouden. “Maar ook de organisaties kunnen duurzamer. Daarom is het mooi dat er zo’n hoge opkomst is.”

Deze avond krijgt ongetwijfeld een vervolg. Voor januari 2020 willen de initiatiefnemers samen met zoveel mogelijk Beekse evenementen werken aan een plan, waarmee ze in gesprek gaan met de gemeente om eventueel samen tot oplossingen te komen. Als Hilverstroom volgen we de ontwikkelingen voor de duurzame energievoorzieningen op de voet. Wil je meer informatie over de projecten van Klimaatmakers. Kijk dan op www.hilvarenbeek.nl/klimaatmakers. Ben je zelf betrokken bij een evenement in onze gemeente en wil je hier meer over weten? frans@greenstages.nl