Wekenlang moesten Milko Huijben, Piet Verhoeven en natuurlijk onze Burgemeester Ryan Palmen hun grote geheim bewaren. Tal van vrijwilligers werden onder het voorwendsel dat de Commissaris van de Koning op bezoek zou komen, naar Haghorst en Esbeek gelokt. De verbazing was dan ook groot, toen op woensdag 6 juni Koning Willem-Alexander uit de auto stapte en het café Bij Verhoeven binnenging.

De Koning kwam naar Haghorst en Esbeek om met eigen ogen te zien hoe de coöperaties en vrijwilligers in de gemeente Hilvarenbeek, bijdragen aan de leefbaarheid en duurzaamheid in onze dorpen. In Haghorst sprak hij tijdens een rondetafelgesprek met de coöperatie Hilverstroom over de ‘kracht van samen doen.’

Zo leerde de Koning dat Hilverstroom samen met 10 andere energiecoöperaties, werkt aan een burgerwindpark op de Spinder ten noorden van Tilburg. Binnenkort kunnen de inwoners van onze gemeente aandelen in wind kopen, Spinderdelen genaamd. Spinderwind gaat met 4 windmolens voldoende energie produceren om bijna 10.000 huishoudens van groene stroom te voorzien, legde Jos Römgens de Koning uit. Wij zorgen in onze eigen omgeving voor de productie van onze eigen energie. De windmolens worden gezamenlijk eigendom van mensen en dus niet van een energiemaatschappij!

John Horrevorts en Wim Diepstraten vertelde de Koning over de waterkrachtcentrale in het monumentale pomphuis van Haghorst. Voordat men kon beginnen met de technische aanpassingen om duurzame opwekking van stroom mogelijk te maken, moesten er nog enkele obstakels worden overwonnen. Het pand was nog eigendom van Rijkswaterstaat en het bleek nog een uitdaging om de oude installatie geschikt te maken voor zijn nieuwe functie. Maar met vereende krachten en door gebruik te maken van de expertise en talenten uit onze dorpen, draait de waterkrachtcentrale inmiddels op volle toeren.

Thijs van Oirschot schoof als jonge ondernemer aan bij het gesprek en vertelde over zijn plannen voor een zonneweide in Haghorst. Nog niet lang geleden verscheen er een uitgebreid artikel over zijn plannen in het Brabants Dagblad. Het duurde niet lang of hij kreeg veel reacties van buitenlandse investeerders. Voor Thijs is dat echter een brug te ver, hij ziet de opbrengsten en de energie liever ten goede komen aan de lokale gemeenschap. De Koning wilde wel graag weten hoe Hilverstroom, Thijs kon helpen zijn plannen te realiseren. “Wij hebben een netwerk en we hebben de kennis,” zegt Milko Huijben, “bovendien zijn de lijntjes met het gemeentehuis kort.”

Vanzelfsprekend kon na de enthousiaste verhalen over wind-, zonne- en waterenergie, een bezoek aan de waterkrachtcentrale niet uitblijven. Onze Koning sloeg dat aanbod -als man van het water- natuurlijk niet af.