WINDMOLENS VOOR EN DOOR INWONERS

Samen voor duurzame energie in onze gemeente en de regio

Wil je samen met dorpsbewoners een bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze gemeente Hilvarenbeek en de regio Midden-Brabant? Heb je belangstelling om te investeren in windenenergie? Met ook nog een mooi rendement? Regio Hart van Brabant krijgt door de samenwerking van 11 energiecoöperaties vier windmolens op het terrein van De Spinder in Tilburg. Als lid van onze eigen Energiecoöperatie Hilverstroom kun je meedoen.

Waarom deze windmolens?

Het is essentieel dat onze regio zelf voldoende duurzame energie gaat opwekken. De vier windmolens leveren net zoveel duurzame elektriciteit als 7.500 huishoudens verbruiken. Dat geeft ineens een flinke hoeveelheid minder CO2-uitstoot. En dus minder klimaatverandering en een betere luchtkwaliteit voor onszelf en voor onze (klein)kinderen. Een mooi vooruitzicht, maar zonder investeerders gaat dat niet lukken. Als de leden van de 11 energiecoöperaties samen 7,5 % van de investering bij elkaar brengen, kan geld geleend worden bij een bank. Het Energiefonds Brabant (onderdeel van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, BOM) investeert als grote partner mee.

Hoe ver staat het project?

Er zijn al flinke stappen gezet. De locatie is duidelijk; de molens komen op De Spinder, net boven Tilburg, bij afvalverwerkingsbedrijf Attero, waterschap De Dommel en gemeente Tilburg. Ook is het bestemmingsplan al rond, zijn alle omgevingsvergunningen afgegeven en is de landelijke subsidie voor duurzame energie (SDE+) al toegekend. Nu nog het geld regelen, het type windmolen uitkiezen, de molens laten bouwen en dan kunnen ze in 2019 draaien! Dan is weer een stukje van onze regionale energievoorziening duurzaam.

Op dinsdag 17 juli heeft wethouder Berend de Vries van Tilburg in het Natuurmuseum in het bijzijn van vertegenwoordigers van alle 11 energiecoöperaties het eerste winddeel gekocht.

Doe je ook mee?

Als lid van Hilverstroom kun je Spinderdelen kopen voor €250 per stuk. Meer mag ook natuurlijk. Zo maak je de duurzame energie van windmolens mede mogelijk, investeer je in verbetering van onze luchtkwaliteit en profiteer je van de opbrengst. Investeren is nog mogelijk tot en met 31 augustus. Zorg dus dat je er op tijd bij bent, want OP=OP.

Voor meer informatie over voorwaarden, opbrengst en andere zaken en voor het kopen van Spinderdelen vind je op: www.spinderwind.nl.