Op het dak van Handboogsport van Dorst aan de Baarschotsestraat liggen 222 zonnepanelen die eigendom zijn van 22 gezinnen in Baarschot en omgeving. Als zonnepanelen niet op het eigen dak kunnen, dan kan zonne-energie opgewekt worden met een zogenaamd postcoderoosproject (PCR project). Een groot geschikt dak is nodig en de inzet van een werkgroep. De coöperatie Zon op Hilver in Baarschot, die ondersteund werd door Energiecoöperatie Hilverstroom, deelt graag haar kennis met geïnteresseerden. Esbeek wil de eerstvolgende zijn. 

Afgelopen woensdag was het zover: De zonnepanelen-installatie werd formeel overgedragen aan de coöperatie Zon op de Hilver, waarin de 22 gezinnen zijn verenigd.  

Wim Lemmens, gedelegeerd bestuurder namens Hilverstroom in Zon op de Hilver: “Jaarlijks leveren de zonnepanelen samen in totaal 87.000 kilowattuur energie op. Met een gemiddeld verbruik van 3500 Kwh per gezin, is dat genoeg voor 25 gezinnen”. 100% groene energie dus, en weer een stap in de richting van verduurzaming van het energieverbruik in Hilvarenbeek. 

Financieel ook interessant 

De deelnemende gezinnen hebben certificaten gekocht om samen de zonnepanelen aan te schaffen. Deze certificaten leveren een rendement van ongeveer 6 tot 7 procent per jaar op. In Baarschot waren deze certificaten snel verkocht. Zoals dat ook gebeurde bij het Burgerwindpark Spinderwind, waar Hilverstroom bij betrokken is. Ook deze certificaten leveren een goed rendement op. 

Anderhalf jaar geleden besloten Marian Hoozemans en Jac Linnenmans de handen in elkaar te slaan voor het PCR project in Baarschot. Om mee te mogen doen aan zo’n postcoderoosproject moet je dezelfde postcode hebben als die van het gebouw waar de zonnepanelen op komen, of een aangrenzende postcode. Zo simpel werkt het. Voor de inwoners van Baarschot die een certificaat hebben is het mooi dat ze het volle dak dus in eigen omgeving kunnen zien, in plaats van ergens in Nederland. Dat motiveert en zorgt voor meer bewustwording. 

Jac Linnenmans: “We zijn nu ook actief op zoek naar een geschikt dak in Esbeek en we hopen dat ook in Diessen, Biest-Houtakker, Haghorst en Hilvarenbeek projecten kunnen worden opgestart. Voor ons zijn er nogal wat uren in gaan zitten om alles uit te zoeken en uit te zetten, maar we hebben nu de kennis. Die willen we graag delen met hopelijk weer nieuwe werkgroepen in onze gemeente.” 

Steeds meer adviesaanvragen 

Coöperatie Hilverstroom en de Gemeente Hilvarenbeek hebben eerder het Energiehuis Hilvarenbeek opgericht, om inwoners te helpen met vragen over energie, besparing en verduurzaming. Wim Lemmens, coördinator van het Energiehuis: “Vooral de afgelopen weken hebben de hoge energieprijzen (met name gas) en het faillissement van Anode Energie, voor veel adviesaanvragen gezorgd. Mensen willen weten hoe ze de rekening omlaag kunnen krijgen. Ze willen ook bewuster omgaan met hun energieverbruik en besparen. We hebben nu 9 Energiecoaches, allemaal vrijwilligers, die bij mensen thuis op bezoek gaan om te adviseren over energie. ”