Update 29 december 2021

Dinsdagavond organiseerde Hilverstroom, met ondersteuning van de gemeente Hilvarenbeek, een digitale informatiebijeenkomst over het faillissement van Anode Energie. Hieronder leest u een korte terugblik.

Informatie – veelgestelde vragen
Vanaf het moment van het faillissement tot vandaag hebben we hard gewerkt om zoveel mogelijk informatie te delen. Daarmee hopen we dat u weet wat u wel of niet kunt verwachten bij de afhandeling van het faillissement. Alle vragen die we hebben ontvangen hebben we met een antwoord gepubliceerd op deze website. U vindt deze lijst hier. Nieuwe vragen zullen we daar steeds aanvullen.

Stappen bij hoge energieprijzen
De energieprijzen zijn hoog. Dat is erg vervelend, juist in deze dure maanden. We ontkomen er helaas niet aan. Er zijn een paar dingen u zelf kunt doen: energie besparen, indien nodig bij de gemeente om hulp vragen en zoeken naar een nieuwe betaalbare energieleverancier.

Energie besparen
Hilverstroom en de gemeente Hilvarenbeek hebben het Energiehuis Hilvarenbeek opgericht. Hier kunt u terecht voor gratis energieadvies. Dit advies wordt gegeven door 9 goed opgeleide energieadviseurs. Plan direct een afspraak via deze link.

Ondersteuning van de gemeente
Als u een inkomen heeft dat rond het minimum ligt, dan kunt u extra ondersteuning krijgen van de gemeente. Bekijk de presentatie van de bijeenkomst voor de juiste informatie.

Nieuwe energiepartner
In korte tijd heeft Hilverstroom naar een nieuwe partner gezocht die inwoners van de onze gemeente van groene energie kan voorzien. We zijn uitgekomen bij Greenchoice. Lees in de presentatie waarom we samen gaan werken met hen. Aanmelden bij Greenchoice kan via deze link.

Terugkijken
U kunt de presentatie terugkijken op op Youtube. Volg deze link.

Presentatie
U kunt de presentatie terugkijken via deze link.

Update 14 december 2021

Op dinsdag 28 december organiseert Hilverstroom vanaf 19.30 uur een digitale informatieavond over het faillissement van Anode Energie. Om zoveel van uw vragen, zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, verzoeken wij u uw vraag vooraf digitaal in te dienen. Algemene vragen zullen wij behandelen tijdens de informatieavond. Specifieke vragen zullen wij proberen zoveel mogelijk persoonlijk te beantwoorden. Via onderstaand formulier kunt u uw vragen indienen.

Update 3 december 2021

Energieleverancier Kleinverbruik Energie der Nederlanden BV heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd de vergunning in te trekken. Deze energieleverancier handelt onder de naam Anode Energie. De energieleverancier gaat deze week faillissement aanvragen. De ACM trekt de vergunning in, omdat Anode Energie klanten niet meer kan verzekeren van een betrouwbare levering van elektriciteit en gas. De ACM start nu een regeling om ervoor te zorgen dat klanten van Anode Energie wel elektriciteit en gas blijven krijgen.

Wederverkopers

Van de 14.000 klanten hebben ongeveer 5.000 klanten rechtstreeks met Anode Energie een contract afgesloten. Daarnaast maakt Anode Energie gebruik van wederverkopers. Dat zijn partijen op de energiemarkt die zelf geen vergunning hebben om energie te leveren, maar die samenwerken met een andere partij die wel een leveringsvergunning heeft. Dit is toegestaan volgens de wet. De klanten hebben een contract bij Anode Energie. Het gaat om de volgende wederverkopers: AGEM, Ampeer, Bliq, Green Dutch Energy, Gezinsenergie, Hilverstroom en Nedergy.

Wat gebeurt er als Anode Energie failliet gaat?

Als Anode Energie failliet wordt verklaard, mag het bedrijf zelf geen beslissingen meer nemen. De rechtbank benoemt daar een curator voor. De curator heeft dan tot en met 15 december 2021 de tijd om een andere energieleverancier te vinden die de klanten van Anode Energie wil overnemen. Lukt de curator dit niet? Dan worden de klanten van Anode Energie vóór 29 december 2021 verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Ik ben klant bij Anode Energie. Wat moet ik nu doen?

Bent u klant bij Anode Energie? U kunt tot 29 december 2021 niets doen. Tot deze datum loopt de vensterperiode. U kunt dan niet overstappen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wie uw nieuwe energieleverancier wordt. Uiterlijk 29 december hebt u een nieuwe energieleverancier. U ontvangt vanzelf bericht van uw nieuwe energieleverancier met informatie over uw nieuwe energiecontract. Tot die tijd blijft u gewoon elektriciteit en gas krijgen.

Wat moet ik doen als ik wil overstappen?

U kunt vanaf 29 december kiezen of u bij uw nieuwe energieleverancier wilt blijven of wilt overstappen naar een andere leverancier. Stapt u liever over? Dan hebt u een wettelijke opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Tijdens deze opzegtermijn krijgt u elektriciteit en gas van uw toegewezen energieleverancier. Dus regelt u meteen op 29 december 2021 een nieuw contract? Dan kan dit ingaan op uiterlijk 28 januari 2022. Kijk in uw nieuwe energiecontract voor de exacte opzegtermijn.

Loop ik financiële schade op als Anode Energie failliet is?

Krijgt u nog geld van Anode Energie? Het is niet duidelijk of u dit geld terugkrijgt. De curator kijkt of alle schulden betaald kunnen worden. Dus ook de schulden aan klanten. Hebt u een hoog termijnbedrag vooruit betaald? Dan bestaat de kans dat u dit niet krijgt.

Voor consumenten: https://www.consuwijzer.nl/nieuws/anode-energie-gaat-faillissement-aanvragen-acm-trekt-vergunning

Rechten voor consumenten: https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/ik-heb-een-probleem/energiebedrijf-failliet

Persbericht Autoriteit Consument & Markt (ACM) inzake faillissementsaanvraag Anode Energie

Anode Energie gaat faillissement aanvragen, ACM trekt vergunning in

Energiebedrijf Kleinverbruik Energie der Nederlanden B.V. (bekend onder de handelsnaam Anode Energie) heeft aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld dat het bedrijf faillissement gaat aanvragen en heeft daarom gevraagd de leveringsvergunning in te trekken. Omdat Anode Energie niet langer in staat is om op een betrouwbare manier energie te leveren aan haar circa 14.000 klanten trekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de leveringsvergunning van het bedrijf in. Klanten van Anode Energie blijven gewoon energie ontvangen en krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe energieleverancier.

Van de 14.000 klanten hebben circa 5.000 klanten rechtstreeks bij Anode Energie een contract afgesloten. Daarnaast zijn er ook circa 9.000 klanten die via zogenoemde wederverkopers (Gezinsenergie, Green Dutch Energy, AGEM, Hilverstroom, Nedergy , BLIQ en Ampeer) klant zijn van het bedrijf. Als Anode failliet wordt verklaard wijst de rechtbank een curator aan. Deze krijgt tot en met 15 december 2021 de tijd om een andere energieleverancier bereid te vinden de klanten van Anode Energie over te nemen. Lukt dit niet, dan worden de klanten vóór 29 december 2021 verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Tijdens de overgangsperiode, die maximaal tot 29 december 2021 duurt, kunnen klanten niet zelf overstappen. Klanten krijgen vanzelf bericht van de nieuwe leverancier over hun energiecontract. Daarna kunnen zij zelf besluiten of ze bij die leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen naar een andere leverancier. Hun nieuwe leverancier mag hierbij een opzegtermijn van maximaal 30 dagen hanteren.

Het intrekken van de vergunning heeft dus geen gevolgen voor de levering van gas en elektriciteit maar kan wel financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor klanten die nog geld tegoed hebben van het bedrijf. Omdat Anode Energie faillissement gaat aanvragen zullen klanten die een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald dit geld mogelijk niet of niet geheel ontvangen.

Oorzaak faillissement

Anode Energie heeft aangegeven dat het bedrijf  in de problemen is gekomen door de hoge energieprijzen. Het bedrijf bestaat naast energieleverancier Kleinverbruik Energie der Nederlanden B.V. ook uit Energie I&V B.V. (een bedrijf dat energie inkoopt voor andere leveranciers, ook wel sourcing genoemd) en EnergiePlaza B.V. (een zogenoemde programmaverantwoordelijke partij). De ACM brengt de mogelijke gevolgen van een faillissement van deze bedrijven in kaart. Consumenten kunnen er van uit gaan dat zij in ieder geval altijd gas en elektriciteit zullen blijven ontvangen.

Bron: acm.nl

 

Update 1 december 2021

Persbericht Anode Energie

Anode Energie zal bij rechtbank Rotterdam haar faillissement aanvragen. Het betreft de groepsmaatschappijen Holding 3274 B.V., EnergiePlaza B.V., Energie I&V B.V. en Kleinverbruik Energie der Nederlanden B.V.

De oorzaak van het faillissement is, dat de partij waarbij Anode Energie haar energie inkoopt als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen haar leveringsverplichtingen niet meer kan nakomen. 

Hoewel Anode Energie haar termijnposities had afgedekt en op die basis, ook bij de huidige energieprijzen, nog maanden vooruit had gekund, wordt zij zo gedwongen de benodigde energie alsnog tegen de huidige marktprijzen in te kopen; en daarvoor ontbreken de liquiditeiten.

Ter illustratie: in november 2020 kostte een MWh elektriciteit gemiddeld EUR 41,04, en een MWh gas EUR 13,75, in november 2021 was dat respectievelijk EUR 186,25 en EUR 80,82. 

Anode Energie heeft de ACM geïnformeerd over de faillissementsaanvraag in verband met haar 14.000 (directe en indirecte) kleinverbruik klanten. Haar grootverbruik klanten zal Anode Energie zo spoedig mogelijk informeren.

Anode Energie betreurt het dat zij haar klanten en haar toegewijde medewerkers niet beter kan berichten.

Anode Energie is in 2001 als een van de eerste partijen actief geworden op de geliberaliseerde energiemarkt, en heeft zich sindsdien toegelegd op het ontwikkelen van innovatieve producten en het bieden van maatwerk.